آموزشی, اطلاعات

CBCT چیست؟

CBCT چیست ; drbooshehri.com

کشف اشعه ایکس توسط سر ویلیام کنراد روئنتگن فصلی بی نظیر را در تحول دنیای پزشکی گشود. تصویر برداری تشخیصی در دهه های اخیر تحت تاثیر پیشرفت تکنولوژی و فیزیک سرعت گرفت و تحولات شگرفی پیدا کرد. ابداع سیستم های تصویر برداری سه بعدی شیوه تشخیص و درمان را متحول کرد و بسیاری از روش های درمانی را تسهیل یا ایجاد کرد.

اگرچه ابداع سی تی اسکن در سال 1972 توسط هانسفیلد تحول عظیمی در دنیای پزشکی ایجاد کرد، هزینه بالا، دوز تابشی زیاد و عدم در دسترس بودن آن در دندانپزشکی، کاربرد روزمره این تکنیک در عرصه دندانپزشکی تشخیصی و درمانی را محدود می کرد.

با استفاده از سامانه نوبت دهی غیر حضوری، می توانید به راحتی و از طریق کلیک بر روی دکمه زیر، در مرکز تصویری برداری دهان، فک و صورت دکتر بوشهری نوبت خود را دریافت نمایید.

دو دانشمند در ایتالیا و ژاپن به صورت همزمان روی تکنیک جدیدی کار کردند که به نوعی سی تی اسکن اختصاصی شده برای کاربرد های دندانپزشکی مشهور شد. این روش با فیزیک تابش خاص خود CBCT نام گرفت و از ابداع آن تا امروز به طور چشمگیری دنیای تشخیص و درمان دندانپزشکی را متحول نمود زیرا قادر بود  اطلاعاتی را آشکار کند که قبلا دسترسی به آن ها ممکن نبود.

تفاوت های CBCT و سی تی پزشکی

از مزایا و تفاوت های CBCT و سی تی پزشکی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

1. محدود شدن منطقه تصویر برداری: در تکنیک CBCT منطقه تصویر برداری را می توان تا ابعاد بسیار کوچکی حتی به اندازه 4 در 4 سانتی متر محدود کرد. این کار  از طریق محدود کننده (کالیماتور )  که یک دریچه تابش قابل تنظیم است انجام می شود بنابراین در دندانپزشکی بسته به کاربرد مورد نظر ما می توانیم دریچه اشعه و به تبع آن دوز دریافتی بیمار را محدود و کنترل کنیم.

چیست؟ CBCT; drbooshehri.com

2. بالا رفتن دقت تصویر: در CBCT، حجم های تصویری ایزوتروپیک تولید می شوند که در تمام ابعاد می توانند تا کمتر از یک میلی متر و حتی در بعضی از سیستم ها تا چهار صدم میلی متر کوچک باشند. در حالی که در سی تی پزشکی حجم های تصویری تنها می توانند تا 625. میلی متر در سطح و تا 1-2 میلی متر در عمق ریز شوند. این مسئله هم جزییات تصویری و هم ثبات ابعادی در حین بازسازی تصویر را افزایش می دهد.

3. کاهش زمان اسکن : با توجه به این که در CBCT تنها یک اسکن حجمی با یک چرخش 5 تا 40 ثانیه ای انجام می شود؛ سرعت بالای تصویر برداری، اشکالات تصویر ناشی از حرکت بیمار را بسیار کاهش می دهد و راحتی بیشتری برای بیمار در پروسه تصویر برداری ایجاد می کند.

4. کاهش اشعه دریافتی بیمار: دوز موثر دریافتی بیمار در CBCT نسبت به سی تی پزشکی بسته به برنامه و منطقه تصویر برداری در حد 79 تا 98 درصد کاهش یافته است.

5. ایجاد مودهای تصویر برداری اختصاصی فک و صورت: نظیر انوع بازسازی های سه بعدی، برنامه های اختصاصی برای طرح درمان ایمپلنت، انواع سگمنتیشن و ساخت گایدهای جراحی

6. کاهش خطا های تصویری مرتبط با پرکردگی های فلزی، ایمپلنت ها، روکش های فلزی و … که از طریق الگوریتم های خاص بازسازی تصویر انجام می شود.

چیست؟ CBCT; drbooshehri.com
چیست؟ CBCT; drbooshehri.com
چیست؟ CBCT; drbooshehri.com
چیست؟ CBCT; drbooshehri.com
Back to list

Related Posts

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *