در عکس OPG دندان، چه چیز هایی می بینیم؟
عکس OPG یک نمای کلی از تمام دندان های روییده و دندان های نهفته که هنوز در دهان ظاهر نشده اند نمایش می دهد.
مقاله مرتبط: شناسایی و درمان دندان های نهفته: مشکلات، راههای پیشگیری و درمان
همچنین قسمت های مختلف فک بالا و پایین، سینوس ها، کندیل های فک پایین و مفصل گیجگاهی فکی یا TMJ نیز در این عکس نمایان می باشد.
مقاله مرتبط: مفصل گیجگاهی فکی یا TMJ چیست؟
در چه موارد تشخیصی از عکس OPG دندان استفاده می شود؟
- تشخیص پوسیدگی دندان ها
- مشاهده دندان های نهفته (تعیین موقعیت دقیق و بررسی مجاورت این دندان ها باید با CBCT انجام شود)
- کیست ها
- بیماری های لثه بادرگیری بافت های نگهدارنده دندان
- سینوزیت
- اختلالات فک و مفصل گیجگاهی
- بررسی دندان های خرد شده
- سنگ های غدد بزاغی
- ارزیابی تروما برای شکستگی دندان یا فک
- وجود جسم خارجی در صورت
از مزیت های عکس OPG دندان، می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- پوشش گسترده استخوان های صورت و دندان ها
- عکس برداری از بیمارانی که امکان بازکردن دهان را ندارند
- عکس برداری از کودکان خردسال
- کم بودن مدت زمان عکس برداری و سریع بودن آن
- کم بودن میزان دوز اشعه استفاده شده در حین تصویربرداری
خبر خوب این است که اشعه ایکس OPG مقدار کمی از اشعه را مصرف می کند. همانطور که بسیاری از دندانپزشکان آن را بیان می کنند، همچنین کارشناسان سعی میکنند با استفاده حداقلی از اشعه به نتیجه دلخواه پزشک دست پیدا کنند.
کجا می توان عکس OPG دندان تهیه کرد؟
کلینیک تخصصی رادیولوژی دهان، فک و صورت دکتر مریم زنگوئی بوشهری، همواره در پی ارائه بهترین خدمات مربوط به رادیولوژی دهان، فک و صورت به مراجعهکنندگان می باشد. خدمات این مرکز شامل CBCT، تصویر برداری داخل دهانی، تصویر برداری خارج دهانی، عکس برداری تخصصی از کودکان و فتوگرافی می باشد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با خدمات کلینیک تخصصی رادیولوژی دهان، فک و صورت دکتر مریم زنگوئی بوشهری، به صفحه خدمات مراجه بفرمایید.
با استفاده از سامانه نوبت دهی غیر حضوری، می توانید به راحتی و از طریق کلیک بر روی لینک زیر، در مرکز تصویری برداری دهان، فک و صورت دکتر بوشهری نوبت خود را دریافت نمایید.
جهت دریافت نوبت اینجا کلیک کنید.
آدرس مجموعه: شیراز خیابان قصردشت روبروی “پارک کوثر” بین کوچه 75 و 77 ساختمان تریتا
عکس OPG دندان چگونه گرفته می شود؟
دستگاه OPG یا پانورامیک از یک بازوی چرخان تشکیل شده است که در یک سمت گیرنده تصویر یا فیلم قرار دارد و در سمت دیگر منبع اشعه X .
قبل از انجام تصویربرداری تمام جواهرات و اجسام فلزی در محدوده سر و گردن، دندان مصنوعی، سمعک و عینک باید برداشته شوند.
از بیمار خواسته می شود که مطابق شکل چانه خود را روی دستگاه قرار دهد و قسمت مربوطه را با دندان های جلو گاز بگیرد. مطابق شکل سر بیمار توسط نگهدارنده ها ایمن و ثابت شده و از بیمار خواسته می شود که در طول تصویربرداری بی حرکت باشد.
نحوه قرار گرفتن سر و دندان ها در این تصویربرداری بسیار مهم می باشد. پس از آن بازوی چرخان به مدت 10 تا 20 ثانیه دور سر بیمار می چرخد و تصویربرداری انجام می شود. این تصویربرداری هم به صورت نشسته و هم ایستاده انجام می شود و درصورت وجود محدودیت هایی خاص در بیمار توسط کارشناس تغییرات اندکی در شیوه انجام تصویربرداری برای راحتی کار بیمار انجام می شود.
در آخر باید توجه شود که با وجود این که عکس OPG از عکس های بسیار کاربردی در تشخیص های دندانی و فک می باشد ولی به ما اطلاعات دقیق و جزئی در مورد تک تک دندان ها و بافت نرم به ما ارایه نمی دهد و پزشک می تواند در صورت نیاز به اطلاعات تشخیصی بیشتر از رادیوگرافی های تکمیلی مثل بایت وینگ و پری اپیکال و یا سیتی اسکن استفاده کند.
منابع:
https://radiopaedia.org/articles/orthopantomography?lang=ushttps://darlinghurstdental.com.au/2016/10/opg-x-ray/https://envisionmi.com.au/service/opg-lateral-pa-ceph/