نقش رادیوگرافی در تشخیص بیماری های غدد بزاقی
رادیوگرافی یکی از ابزارهای مهم در تشخیص بیماریهای غدد بزاقی است که از تصاویر پرتوی ایکس استفاده میکند. این روش تصویربرداری معمولاً به عنوان یک ابزار اولیه برای تشخیص مشکلات غدههای بزاقی استفاده میشود.
تشخيص تومورها: راديوگرافي ميتواند به تشخيص تومورهاي خوش خيم و بدخيم در غدههاي بزاقي کمک کند.
تعيين سنگ ها و كيست ها: اين روش ميتواند به شناسايي سنگ ها در غدههاي بزاقي کمک کند که ممکن است منجر به عفونت و التهاب شود.
پایش درمان: پس از تشخيص بيماري، راديولوژست ممکن است از راديوگرافي براي پایش درمان و پاسخ به درمانهای انجام شده استفاده کند.
با توجه به قابلیتهای رادیوگرافی در تشخیص و پایش بیماریهای غدد بزاقی، این روش به عنوان یک ابزار مؤثر و حائز اهمیت در حوزه رادیولوژی دهان، فک و صورت شناخته میشود. تحليل دقيق تصاوير راديولوژيك باعث بهبود فرآیندهای تشخیص و درمان برای بیماران با مشکلات غدهبزاقى خواهد شد.
انواع رادیوگرافی تشخیصی بیماری غدد بزاقی
رادیوگرافی با روش های معمولی
از آنجا که غدد بزاقی نسبتا سطحی قرار گرفته اند، در مواردی تصاویر آن ها می تواند به وسیله تکنیک های استاندارد رادیوگرافی داخل یا خارج دهانی به دست آورد.
رادیوگرافی داخل دهانی
بهترین تکنیک داخل دهانی برای مشاهده سنگ های قدامی مجرای غده تحت فکی، تکنیک “اکلوزال کراس سکشنال فک پایین” می باشد.
قسمت خلف مجرای غده تحت فکی در تکنیک ” اکلوزال مایل خلفی” قابل مشاهده است.
رادیوگرافی خارج دهانی
تصاویر “پانورامیک”، “مایل جانبی” و “خلفی-قدامی” به منظور مشاهده غدد پاروتید استفاده می شوند.
سیالوگرافی
سیالوگرافی مشاهده رادیوگرافیک غدد بزاقی اصلی به دنبال تزیق رتروگرید ماده حاجب محلول در آب به داخل مجراست.
اولتراسونوگرافی
اولتراسونوگرافی یک روش تصویربرداری انتخابی اولیه برای بررسی ضایعات فضاگیر و توده های غدد بزاقی تحت فکی و بخش سطحی غده پاروتید است.
توموگرافی کامپیوتری(CT)
CTاسکن یک روش انتخابی برای بررسی ضایعات التهابی حاد غدد بزاقی است. استفاده از این تصویربرداری در بیماری های التهابی حاد، کیست ها، موکوسل و نئوپلاسم ها مفید است.
توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی
CBCT یک تکنیک تصویربرداری نسبتا جدید از ناحیه سرو گردن است که به علت کیفیت بالای تصویر و دوز پایین اشعه دریافتی بیمار باعث پیشرفت های بسیار در حیطه رادیولوژی دهان، فک و صورت شده است. از این روش برای بررسی سنگ های کوچک مجرا، بررسی تخریب های استخوانی ناشی از ضایعات بدخیم غدد بزاقی استقاده می شود.
MRI
این تصویربرداری به علت توانایی عالی در تمایز بافت های نرم و ایجاد تصاویر در سطوح متعدد، روشی عالی برای بررسی ضایعات فضاگیر و تومورهای غده بزاقی خصوصا قبل از جراحی است.