آموزشی, تخصصی

ایمپلنت دندان | آشنایی با رادیوگرافی های ایمپلنت

ایمپلنت دندان | آشنایی با رادیوگرافی های ایمپلنت

تحقیقات نشان می دهد موفقیت و پایداری ایمپلنت‌های دندانی به میزان زیادی به بررسی دقیق ساختارهای آناتومیک در محل جایگذاری ایمپلنت وابسته است.

تصویربرداری های نوین با دقت و سرعت زیادی این هدف را  تامین نموده اند و طرح درمان، جراحی و مراحل ارزیابی را با موفقیت همراه می سازند. در این مقاله به معرفی و آشنایی کلی با رادیوگرافی های لازم برای انجام ایمپلنت می پردازیم.

آنچه در این مقاله می خوانیم

  • تکنیک ایده آل رادیوگرافی ارزیابی ایمپلنت دندان
  • رادیوگرافی پری اپیکال
  • رادیوگرافی پانورامیک
  • تصویربرداری CBCT و MDCT
  • تصویربرداری قبل از ایمپلنت
  • تصویربرداری حین و بعد از درمان
  • سخن پایانی

با استفاده از سامانه نوبت دهی غیر حضوری، می توانید به راحتی و از طریق کلیک بر روی دکمه زیر، در مرکز تصویری برداری دهان، فک و صورت دکتر بوشهری نوبت خود را دریافت نمایید.

تکنیک ایده آل رادیوگرافی ارزیابی ایمپلنت دندان

روش های مختلف رادیوگرافی فک و صورت برای کاشت ایمپلنت وجود دارد. با اینکه رادیوگرافی های دوبعدی مانند پری اپیکال و پانورامیک، نقش اصلی را در ارزیابی های ایمپلنت ایفا می کنند اما بدون حضور تصویربرداری های سه بعدی، ایمپلنتولوژی و موفقیت آن، امر ساده ای نخواهد بود.

یک تکنیک ایده ال برای ارزیابی ایمپلنت های دندانی باید دارای مشخصات مهمی باشد

  1. توانایی به تصویرکشیدن استخوان آلوئول در تمام جهات
  2. اندازه گیری قابل اطمینان از مناطق مورد نظر
  3. ارزیابی کیفیت و دانسیته استخوان
  4. مرتبط ساختن داده های تصویری و معاینات کلینیکی
  5. دسترسی و قیمت منطقی
  6. حداقل دوز اشعه با بالاترین کیفیت ممکن
در ادامه به مهم ترین تکنیک های تصویربرداری ایمپلنت می پردازیم.

رادیوگرافی پری اپیکال

این رادیوگرافی در همه مراحل جایگذاری ایمپلنت مورد استفاده قرار می گیرد و  می تواند اطلاعات مفیدی را در مورد ترمیم استخوان، ریمودلینگ و مراحل بعد از جایگذاری ایمپلنت، در دسترس دندانپزشک قرار دهد.

یکی از محدودیت های این رادیوگرافی در ایمپلنتولوژی آن است که قابلیت تعیین کیفیت استخوان در آن وجود ندارد و  نمی توان با این تصویربرداری، قضاوت درستی در مورد کیفیت استخوان داشت.

رادیوگرافی پانورامیک

با وجوداینکه وضوح و رزولوشن تصاویر پانورامیک کمتر از روش های داخل دهانی مانند پری اپیکال است اما به دلیل پوشش وسیع ساختمان های ناحیه فک و صورت، دسترسی آسان، هزینه و دوز اشعه کم، مورد توجه بیمار و دندانپزشک ها می باشد.

این روش جهت بررسی اولیه استخوان فک در درمان ایمپلنت، مناسب می باشد، اما به دلیل بزرگنمایی غیر یکنواخت در نقاط مختلف یک تصویر و بین دستگاه های مختلف، اندازه و ابعاد استخوان فک غیر اعتماد است.

ایمپلنت دندان | آشنایی با رادیوگرافی های ایمپلنت

تصویربرداری CBCT و MDCT

نیاز به تصاویر سه بعدی استخوان فک، باعث شد روش های سی تی اسکن مورد استفاده دندانپزشکان قرار بگیرد. دستگاه های CBCT،توانایی ایجاد تصاویر سه بعدی با دقت بالا و اشعه کم را دارد.

بیماران بدون دندانی که نیاز به ایمپلنت دندان دارند یا بایستی تحت درمان های بازسازی استخوان قرار بگیرند از کاندیدای اصلی تصویربرداری سه بعدی می باشد.

دانسیته استخوان در MDCT و CBCT به صورت صورت واحد هانسفیلد قابل اندازه گیری هستند.

کیفیت تصاویر MDCT می تواند به علت حرکت بیمار کاهش یابد که امکان ایجاد این مشکل در CBCT به دلیل زمان کوتاه تصویربرداری کمتر است.

تصاویر MDCT به چند دلیل دیگر از جمله عدم همراهی با نرم افزارهای خاص آنالیز ایمپلنت ، دوز بالای تصویر برداری و نداشتن مکعبهای تصویری ایزوتروپیک برای جایگذاری ایمپلنت دندان توصیه نمی شوند

کاربرد رادیوگرافی ها در مراحل درمان با ایمپلننت دندان

تصویربرداری قبل از ایمپلنت

این تصویربرداری به دندانپزشک امکان بررسی سه بعدی کیفیت و کمیت استخوان را می دهد و باعث نمایش دادن تعداد، محل، اندازه و جهت قرار گرفتن ایمپلنت می شود.

اندازه گیری دقیق برش های مقطعی تصاویر می تواند باعث انتخاب مناسب ترین اندازه و جهت ایمپلنت شود.

ایمپلنت دندان | آشنایی با رادیوگرافی های ایمپلنت

تصویربرداری حین و بعد از درمان

معمولا برای بررسی های حین و بعد از درمان، از رادیوگرافی های پانورامیک و پری اپیکال می شود.

گاهی برای چک کردن محل دقیق ایمپلنت هنگام قرار دادن آن یا در زمان قالب گیری، لازم است رادیوگرافی انجام شود.

بعد از قرار دادن ایمپلنت، در تصاویر رادیوگرافی باید پیج های ایمپلنت باید واضح و جدا از هم دیده شوند. از تصویربرداری ها برای تشخیص موفقیت یا عدم موفقیت ایمپلنت به کار می رود.

سخن پایانی

درمان ناحیه بی دندانی با ایمپلنت، نیازمند اطلاعات دقیق دو بعدی و سه بعدی از استخوان فک و ساختمان های حیاتی اطراف آن در مراحل مختلف درمان می باشد.

برای داشتن این اطلاعات، نیازمند رادیوگرافی های قابل اطمینان در یک مرکز پزشکی معتبر هستیم؛ خدمات رادیوگرافی مرتبط با ایمپلنت های دندانی در کلینیک دکتر مریم زنگویی بوشهری انجام می شود.

Back to list

Related Posts

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *