تخصصی, آموزشی

دوزاشعه در رادیوگرافی دهان و دندان

دوزاشعه در رادیوگرافی دهان و دندان

تصویر برداری با اشعه ایکس یکی از ابزارهای مهم در در تشخیص و درمان بیماری‌ها و مشکلات دندانی است. با عبوراین اشعه‌ها از بافت‌های مختلف وجذب و پراکندگی متفاوت فوتونها در آنها تصاویر تشخیصی از دندان‌ها، ریشه‌ها، فک‌ها و بافت‌های اطراف آن‌ها ساخته می شود. در این مقاله به آنچه با دوز دریافتی رادیوگرافی مرتبط است، اشاره می کنیم

با استفاده از سامانه نوبت دهی غیر حضوری، می توانید به راحتی و از طریق کلیک بر روی دکمه زیر، در مرکز تصویری برداری دهان، فک و صورت دکتر بوشهری نوبت خود را دریافت نمایید.

رادیواپک و رادیو لوسنت
رادیواپک و رادیو لوسنت
رادیواپک و رادیو لوسنت

اشعه ایکس چیست؟

مانند نور و امواج  رادیویی، اشعه x نیز فرمی از انرژی الکترومغناطیس است اما برخلاف نور، اشعه ایکس می تواند به داخل بدن نفوذ کرده تصویری از ساختارهای درونی بدن ایجاد کند.رادیولوژیست تصاویر ایجاد شده را بر روی فیلم یا مانیتور مشاهده می کند.تصاویر رادیولوژی اطلاعات ارزشمندی در رابطه با سلامت شما و ساختار های آناتومیک بدن شما در اختیار پزشکان  و دندان پزشکان قرار می دهد و آنها را در رسیدن به یک تشخیص دقیق و اجرای طرح درمان مناسب یاری می نماید.

اشعه ایکس چگونه کار می کند؟

اشعه ایکس در دستگاه‌های خاصی که قدرت تولید و ارسال پرتوها را دارند توسط ژنراتور دستگاه ایجاد می شود و از خروجی دستگاه به سمت بیمار تابانده می شود. قدرت نفوذ یا انرژی اشعه ایکس تشخیصی به گونه ای تنظیم شده که قدرت جذب و عبور انتخابی از مواد با تراکم و عدد اتمی متفاوت را داشته باشد اما از بعضی مواد و فلزات عبور نمی کند ، به همین علت رادیولوژیست از فرد می‌خواهد که حین تصویربرداری وسایلی مثل جواهرات، عینک، موبایل و اشیاء را در بیاورد. بر اساس اندامی که قرار است از آن عکس برداری شود، متخصصان می‌توانند به صورت ایستاده، خوابیده یا نشسته از بیماران تصویر برداری کنند.

کاربردهای اشعه ایکس در دندانپزشکی

اشعه ایکس یک ابزار بسیار مهم و حیاتی در حوزه دندانپزشکی است که در تشخیص، بررسی و درمان بسیاری از مشکلات دندانی و فکی به کار می‌رود. به طور کلی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • اشعه ایکس به دندانپزشکان کمک می‌کند تا بیماری‌ها مانند پوسیدگی دندان، عفونت‌ها، ضایعات فضاگیر، کیست ها و تومورها ،اختلالات رشد و تکاملی دندانها و فکین و… را تشخص داده و بررسی کنند.
  • با استفاده از اشعه ایکس، دندانپزشکان قادرند وضعیت کانال‌های ریشه دندان را بررسی کرده و بهبود درمان آن‌ها را تضمین کنند.
  • با استفاده از راديولوژي دندان، متخصصان قادر به بررسی پيشروی یا بهبود آسيب هاي دنداني هستند.
  • با استفاده از راديولوژي، سلامت استخوان فك بررسي شده و مشكلات مثل استئوپروز يا شكستگي و ضایعات داخل استخوانی یا تاثیر گذار برآن شناسايي مي شود.
دوزاشعه در رادیوگرافی دهان و دندان

خطرات اشعه ایکس در رادیوگرافی های فک و صورت

استفاده از اشعه ایکس در رادیوگرافی های فک و صورت، همراه با خطرات و اثرات جانبی ممکن است که باید به آن‌ها توجه ویژه‌ای شود.

استفاده نادرست از اشعه ایکس با قدرت نفوذ بالا ، بدون توجیه تشخیصی و درمانی ، بدون رعایت اصول حفاظت در برابر اشعه ممکن است منجر به  ایجاد آسیب در بافت‌های دهان و فک  یا منطقه تحت تابش شود.

کودکان و زنان باردار به دلیل حساسیت بالاتر به تابش، باید با دقت و با رعایت حداقل دوز ممکن استفاده شود. اگرچه مقدار اشعه به کار رفته در معاینات تشخیصی دندانپزشکی بسیار اندک و قابل اغماض است همواره رعایت تمامی اصول بهداشت پرتوها در تک تک تصویر برداریهای تشخیصی الزامی است.داشتن اطلاعات صحیح و علمی برای پزشک تجویز کننده خدمت ، مرکز تصویر برداری و بیمار به رفع نگرانی از فرایند پرتوگیری کمک شایانی می کند . داشتن پرونده الکترونیک همواره به ما کمک می کند نیاز کمتری به تکرار معاینات تصویر برداری داشته باشیم و قادر باشیم بهترین روش و دوز مورد نیاز را اعمال کنیم.

دوزاشعه در رادیوگرافی دهان و دندان

راه هایی برای حفاظت در برابر اشعه ایکس

  1. زمان کوتاه پرتوگیری
  2. فاصله استاندارد از منبع پرتو
  3. استفاده از حفاظ سربی
  4. استفاده از تجهیزات سالم و کارآمد

کلام آخر

به طور کلی اثرات اشعه به نوع اشعه تابشی ، میزان اشعه ، سن اشخاص ، قسمت هایی از بدن که تحت تشعشع قرار می گیرد و خصوصیات عملکرد ژنتیکی افراد بستگی دارد که با دانستن این اطلاعات می توان روش های حفاظتی را برای افراد و پرسنل رعایت نمود. شما می توانید برای انجام تمامی رادیوگرافی های فک و صورت با رعایت تمام نکات حفاظتی در برابر اشعه ایکس و به روزترین تجهیزات، به کلینیک تخصصی رادیولوژی دهان،فک و صورت دکتر مریم زنگویی بوشهری مراجعه فرمایید.

Back to list

Related Posts

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *